Media
Vanaf deze week stelt Burgerplatform Vlaanderen een online klachtenformulier ter beschikking voor buurtbewoners die last hebben van padelterreinen. “De geluidsoverlast en lichthinder zijn een onderschat probleem”, zegt initiatiefnemer Jurgen Gielen.
“Wij proberen zo objectief mogelijk informatie te verzamelen en deze kennis delen we achteraf met de honderden politici en politieke studiediensten in ons land”, zegt initiatiefnemer Jurgen Gielen van Burgerplatform Vlaanderen, een privé-initiatief dat een neutrale waakhond en informatiebron wil zijn. “We hebben de eerste klacht over een padelterrein ontvangen in augustus vorig jaar. Een man getuigde over zware geluidsoverlast. En over het feit dat zijn dochtertje niet kon slapen omdat de felle lichten recht in haar slaapkamer schenen. We hebben met een decibelmeter in zijn huis pieken geregistreerd van bijna 105 dB. Gemiddeld produceert het padelterrein aan de overkant van de straat een lawaai in zijn huis van 80 tot 85 dB.”
Ter vergelijking: een arbeider mag gedurende een shift van 8 uur blootgesteld worden aan maximum 80 dB. Per verhoging van 3 dB, moet die tijd gehalveerd worden. Dus maximum 4 uur blootstelling aan 83 dB, twee uur aan 86 dB, enzovoort. “Pieken van 105 dB mogen eigenlijk niet veel langer dan één minuut duren. Je riskeert gehoorschade én gezondheidsproblemen”, zegt Gielen.
Zuhal Demir
Naarmate er in Vlaanderen meer padelterreinen worden aangelegd, stijgt ook het aantal klachten. Advocaat Joris Van Cauter, die buurtbewoners van vier verschillende padelterreinen in Brugge, Zemst en Zele vertegenwoordigt, stelde zopas Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in gebreke. In Limburg is er al buurtprotest in verschillende gemeenten tegen zowel bestaande als geplande padelterreinen.
“Herkenbaar”, zegt Gielen. “We hebben zelf al tien dossiers opgesteld. Soms gaat het om particulieren, maar meestal zijn het mensen die zich op wijkniveau hebben gegroepeerd. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. De meeste mensen weten niet eens hoe ze een klacht naar de overheid moeten richten. Of ze durven het niet.” Jurgen Gielen bestudeerde zelf de complexe wetgeving en staat in dit soort zaken andere mensen bij in de rechtbank.
Anoniem
“Het is belangrijk dat we de schaal van het probleem kennen. Daarom plaatst Burgerplatform Vlaanderen een standaardformulier online dat iedereen kan invullen. De persoonsgegevens worden in onze resultaten geanonimiseerd. Maar we houden - indien gewenst - iedereen op de hoogte en we bieden de deelnemers de kans om eventueel in te stappen in collectieve juridische acties”, aldus Gielen. rd
Het klachtenformulier verschijnt deze week op www.burgerplatform.vlaanderen
Artikel uit Het Belang van Limburg van 24 mei 2022:
Foto © RR